The Blog. Блогът. Bl00g. Blooooh! Bloggg...

Не са китайците, аз съм виновна

March 25, 2020

Покана за кухненски дневник по време на карантина

March 23, 2020

1/4
Please reload

Готварските книги в България до 1989

От тази страница можете да свалите доста изчерпателен списък с българските готварски книги (за домашно готвене) до 1989 г. Надолу: анотации, кориците и сканирани копия на някои от тях.
 
Готварската книга
Петко Рачев Славейков

1870
Издадена през 1870 г в Цариград, това е първата българска готварска книга - в нея Петко Славейков с много апетит и с цветен от множеството заемки от турски език описва кухнята и готварските практики сред българската общност в тогавашната столица на Османската империя.

(По-надолу можете да си свалите копие от книгата на Славейков - специална благодарност на Ан Фам за тази възможност!)

Златний извор заради домашно уреждане
Димитрий Смрикаров

1870

Издадена в Белград от самоковеца Смрикаров  не е точно готварска книга, а съвети за домакинството: от това как да опазиш коня от мухи през лятото, до това как да изгасиш отведнъж огъня и как да съхраняваш лимони, портокали и лешници през зимата. В предисловието Смрикаров говори за нуждата българското домакинство да се поучи от "най-просветените народи на Европа": англичаните и немците.

Сканирани са корицата, уводът и съдържанието:

 

Домашна готварска книга
Издание на "Българския алманах"

1895

"Нека не ни се вижда обидно, ако си кажем правичката, че ако има нещо занемарено у нас, и въобще, у семейния ни живот, то е Готварското Изкуство," започва уводът на тази книга: третата българска готварска, и първообраз в книгоиздаването на готварска литература до Втората световна война. Думата "франзела" вече е в употреба, бадемите са миндали. Крокетите са "крошети", употребяват се пармезан, "труфели" и има салата за "тлъсти врабци" със сос. Зелената салата също е вече в менюто. Пържолите все още са "бризоли", качамак не се споменава, но има полента. Който твърди, че България не е имала рибна култура преди океанския риболов, да погледне главата с рецепти за риба!

 

Книгата е сканирана изцяло.

Разделена на два пдф файла:

Храната на бъдещето през 1914 г.

1914

Превод от английски, това старо издание е възхитителен пример за това колко отворена и еманципирана е българската кухня преди комунистическият режим да я запечата в десет-годишна изолация и идеологически рамки през 1944 г.

 

Кратки упътвания по готварство

1925

Издание на Държавната подвижна земеделска катедра в Плевен, съставено от Ц. Цочева.

Понеже е създадена да даде начални познания по готварство в девическото образование, книгата съдържа скромен набор от не особено претенциозни рецепти. Интересно е, че елементи от централно-европейската кухня (шницел, шрудел), от фернската (крем-брюле, жиго) и от гръцката (мусака със сини домати) ясно се виждат като част от ежедневното готварство.

Също салатите от пресни зеленчуци са сравнително нов елемент в българските готварски книги.

Зеленчуци. 90 рецепти за приготвяне на разни зарзавати и сладки

1926

Въведението, написано от Артур Герлах, е посветено на нуждата от витамини - пример, че през 1920те "хранителната" идеология вече е набрала скорост в България и личи в подхода на готварските книги към храната. Сред рецептите за спанак, киселец, грах, фасул и други зеленчуци има заемки от холандската, френската, централно-европейската кухни, също и доста местни рецепти - например любопитна е тази за "царски спанак".

Рецептите също подсказват, че домакините по онова време са могли да си набавят аспержи.

 

500 peцепти за готвене

1927

Това е първата готварска книга, която се опитва да представи българска национална кухня. В предисловието се казва: "Всичките излезли досега на български готварски книги имат един голям недостатък - че са превод или лоша компилация на чуждите, които подхождат на вкуса на хората, за които са съставени. Наша, българска готварска книга ние нямаме. Госбите, които са отхранили нашите здравеняци прадеди не са записани никъде. Те се готвят още по традиция от някои наш стари майки, но сигурни сме, че "модното" ще ги залее, както залива всичко и от тях скоро няма да остане и помен. Виждайки тази опасност, редакцията на вестника помоли няколко стари интелигентни българки да продиктуват рецептите на онези български гостби, които готвят и помнят. Ние ги включихме в нашата книга и вярваме, че тъкмо те ще допаднат най-много на всички, които си послужат с нашите рецепти."

Понеже стъпва на готварски тефтери, тази книга отразява доста близко какво

всъщност се е готвело в българските (вероятно градски) кухни. Тук не е

сканирана цялата книга, а част от нея и съдържанието.

 

Закланото прасе. Как да използваме месото му и предпазим от зарази

1939

Книгата е издадена в Пловдив, написана е от д-р Зехирев, ветеринар.

Съдържа точно това, което обещава заглавието. Любопитна е употребата на думата "старец" за "търбух".

 

Ръководство за консервиране на овощия и зеленчуци


В тази тъничка книжка не е отбелязана датата на издаване. Трябва да датира от периода между 1922 и 1944 г., защото това са годините, през които съществува издаващият го "Вестник за жената". Ако някой има илюзии за еманципираността на България през онзи период, е достатъчно да разтвори първите страници - там домакините са напътени към популярни обяснения, включително изглед под микроскоп, на "мухлени гъбички, плесени, ферменти и бактерии". Мимоходом се цитира и Гьоте, като авторът, специалист по консервно дело К. Балабанов пише: "Тук ще си позволя да отбележа, че когато посетихе родната къща на големия поет във Франкфурт на Майн, между другото, направи ми силно впечатление кухнята на Гьоте, която беше добре наредена и снабдена с много уреди за готвене, които свидетелстват, че и за гения е необходимо да има добре наредена кухня и здрава храна."

Книга за сладкиши, торти, сухи и пържени сладки и будинги


Това е издание от библиотека "Модерна домакиня" от 1931 г. Кратичък предговор уверява, че "всички рецепти са изпробвани и са последната дума на сладкарското изкуство".

Над 50 рецепти с риби и раци


Една от книжките в поредицата "Над 50 рецепти" на Готварска библиотека, приложение на списание "Икономия и домакинство" и в. "Литературен свят". Издадена е през 1932 г. Върху 30-те си страници помества събрани от всевъзможни кухни рецепти за доста голямо разнообразие от речни риби, по-малко морски, за раци, костенурки (по американски!) и жаби.

Звучи доста космополитно с преходите от Дунавска скумрия (с пюре от киселец!) на мряна по немски, щука по английски, холандски, египетски и руски, и попчета по лионски, есетра по датски...

Готварска книга
Касърова и Димчевска

1935
"С полезни упътвания за младата домакиня", издадена през 1933 г от печатница "Книпеграф".

Прекрасна, космополитна готварска книга за градско готвене. Моето копие е с посвещение: "На многообичната ми племенница Мара дарявам като първа книга за новия й живот на свободна гражданка. 22 юни 1935. Чичо й Богдан.". Жалко че този живот на свободна гражданка не е продължил много дълго и разкошът и еманципираността на кухнята в тази книга изчезва от бита на българите десетина години по-късно за дълго. Вътрешната откриваща снимка показва маса с фин порцелан, кристал, тържествен букет и свещи, с бюфет със сребро, огледала и лампи в дъното, който би могъл да е във всеки хол на заможно семейство от Италия, Франция или Австрия по онова време. Втората световна война слага край на това жизнерадостно разточителство и кулинарната литература от края на 40-те и 50-те е по-позната с указанията за преправяне на старото перде в детски дрешки.

Наша кухня на Иван Найденов и Соня Чортанова


Издадена от "Наука и изкуство" през 1955 (второ, преработено издание), и преиздавана още няколко пъти през следващите десетилетия.

Сладкарско производство


Книгата е на Борис Пенев и Стефан Попов, издадена е през 1956 г. и въпреки дружелюбното, домашно оформление на корицата е ясно насочена към индустриално производство на сладкиши. В предговора пише, че тя е съставена в отговор на "Постановление на Министерския съвет и ЦК на БКП от 10 май 1954 г за по-нататъшно разширяване на асортимента и подобряване на качеството на промишлените и продоволствените стоки за широко потребление...", които "задължават всички кадри от сладкарската промишленост - от директора до работника - да се учат и квалифицират за усвояване на технологичните процеси и режими."

Съвременна кухня. 3000 рецепти на Нацко Сотиров


Една от най-добрите и признати готварски книги, издадени през епохата на НРБ - през 1959 г. Авторът й, Нацко Сотиров, е роден през 1894 г и започва кариерата си като общ работник в кухнята на Цар Фердинанд. По-късно, вече като старши подофицер от Първата световна война и три ордена за храброст започва да работи от 1919 г в дворцовата кухня на Борис III. През 1937 г става неин главен готвач.

Поелите след 1944 г властта Георги Димитров и Васил Коларов, въпреки проповядваното за българския народ спартанско битие са лидери, убедени в правото си на особени привилегии и така Нацко Сотиров става техен готвач до 1948 г., когато се пенсионира. През следващите десет години той работи по тази чудесна книга. Нейният предговор е шокиращо, но и предвидимо идеологически правилен за времето си, а съдържанието й, макар и да е в голяма степен неприложимо за времето си поради използването на луксозни, отсъстващи от пазара продукти, е най-класната готварска книга от целия период.

Книгата е изключение за времето си и с космополитния си дух.

Нашата и световната кухня и рационалното хранене


Тази книга на Соня Чортанова и д-р Николай Джелепов от 1977 г бележи новия период в политиката и духа на НРБ, в който различните сектори от обществения живот и икономиката усилено търсят легитимация като отворени и модерни, неизостанали. Капсулирането на българската кухня от ранните години на комунистическия период тук започва да се подменя от подчертана интернационалност.

Книга за домакинята


Абсолютната класика на периода на НРБ. Тази е отпечатана през 1962 и започва с обръщението на народния учител Мара Пуховска "Как да повишим битовата култура на нашето семейство". "Новият, социалистическият строй създава и новия човек - образцов не само в трудовата дейност, но и в културно-битовите отношения."

Домашно приготвяне на сладкиши


Книгата е на немски автор - Х. Ендерлайн и по очарователно стечение на обстоятелствата е преведена от Катя Сладкарова.  Издадено е през 1968 г.  То дава интересен поглед за разликите между кухнята в ГДР (най-развитата от соцблока по онова време страна) и България. В отделна глава, кръстена "Що се касае до уредите", се изреждат съоръжения, непознати на българската домакиня тогава - от електрическия кухненски робот, който навлиза в България едва след 1990 г., до прости, но измислени инструменти като например специалната лъжица за тесто ("със скосена повърхност и дупка в средата").