top of page

Китайската жена между държавата и клана


По-добре едно недъгаво момче, отколкото осем здрави момичета, гласи китайска поговорка. Карин Дефорт, синолог в Льовенския университет, успя за час и половина да обясни какво точно значи това и как се е променило за последните 1000 години – в чудесната си лекция пред антрополози снощи.

Според нея традиционното китайско общество се крепи на пет типа основни връзки и само в един от тях жената има роля. Трите семейни “сета”: баща-син, малък-голям брат, и съпруг-съпруга, определят двата извън семейсвтото – политическите отошенения между правителство и управлявани и социалните между приятели (мъже).

Жената е мислена като “онази, която остава вътре” – за нея има отделен свят, зад стените на къщата, зад които на мъжа не му и хрумва да я конкурира. За един китаец да опържи яйца на гостите удома е все едно да се яви пред тях в обувки на токчета и пола, изглежда.

Но именуването и заричането на “оставането вътре” е по-скоро нормативно, отколкото дескриптивно за традиционното китайско общество, според Карин Дефорт. Честото му повтаряне може би само потвърждава, че то не се случва толкова, колкото обществото си пожелава. Всъщност жената е точно обратното, тя е човекът “отвън”. Още с раждането си, ако изобщо е бивала задържана за отглеждане, тя е била предназначена да се присъедини към друг клан, била е в родното си семейство от самото начало като временна, като човек, който не принадлежи там. В клана на мъжа, обаче, тя също е човек “отвън” – потенциално опасен елемент, който може с различните си интереси да наруши благополучието на новото семейство.

Това не означава, че жената няма своя територия и власт, дори понякога твърде много власт в тази структура.

Политиката държавата да се намеси в семейството през XX в и да намали функциите на клановете донася много положителни (и някои отрицателни) промени. Политиката да се ражда само по едно дете, която бе смекчена едва тази есен, означава по-малко натиск от клана и по-малко домашна работа. И по-добро образование, и отношение към дъщерята. Тя също има и тъмната си страна на нелегални аборти, покрити убийства на момичета при раждането им, недекларирани деца, отвличания и търговия с жени.

Какво ще донесе нововъведеното облекчение на закона, предстои да видим – то също крие своите недостатъци, като например завръщането на натиска на клана.

9 views0 comments
bottom of page