The Blog. Блогът. Bl00g. Blooooh! Bloggg...

Не са китайците, аз съм виновна

March 25, 2020

Покана за кухненски дневник по време на карантина

March 23, 2020

1/4
Please reload

Кошмарът на масата

13/02/2015

Че кухните от миналото, освен на мистериозни лакомства, са били и място на непрестанни жестокости, е ясно – едва ли много възрастни хора не си дават сметка за това. Все пак, когато попаднах на тези рецепти, се озадачих. Жестокост да, но сцени на ужасите?

 

Ето любопитното ръководство от XV в. на французина Теранс Скюли, в което най-стряскащото май е... чувството за добродушна услужливост, която лъха от препоръките. Неговото добродушие ми напомня това на бразилските канибали, както ги описват пътешествениците при ранните посещения на европейци из техните земи - лъчезарни и жизнерадостни хора, които са способни учтиво да ти угодят и дори да те поглезят, преди да те сготвят за вечеря.

 

От друга страна какво са имали в главите си европейците, които са се озовавали в далечните, непознати територии на Бразилия и са си позволявали да се държат назидателно? Текстът по-надолу датира горе-долу от същия период:

 

“Вземи едно пиле, или каквато искаш птица, и я оскуби напълно жива в гореща вода. Вземи два-три жълтъка, в които е размесен шафран на прах или пък тъмно брашно, добави тлъст бульон от онзи, който се събира на дъното на грила. С помощта на перо, натопено в сместа, глазирай и оцвети птицата внимателно, така че да заприлича на опечена. След това, непосредствено преди сервиране на печеното, сложи главата на пилето под крилото му и я завърти, докато припадне. Щом тръгнат да го разрязват, то ще се събуди, ще запляска с криле и на масата ще се възцари хаос, в който ще падат чаши, халби и какво ли още не.”

 

И другата рецепта, също забележителна:

 

“За да накараш пилето да пее, когато е умряло и опечено... завържи шията му от единия край здраво и след това сипи в нея живак и млян сулфур, като напълниш около половината от кухината. После завържи и другия край, но не прекалено стегнато. Поискаш ли да запее, нагрей шията. Когато е достатъчно топла и сместа вътре се нагорещи, тя ще направи така, че пилето да запее. Можеш да опиташ същото с млад гъсок или прасенце, и с всякакви други птици. Ако не пее достатъчно силно, стегни двата края по-здраво.”

 

...

 

Please reload

Featured Posts

Моята първа дама на Белгия

April 28, 2015

1/4
Please reload

Recent Posts